زباله؛ جالش جدی جنگلهای گیلان
زباله؛ جالش جدی جنگلهای گیلان

مهرداد نیکوی استاد گروه علوم و مهندسی جنگل دانشگاه گیلان در یادداشتی از صدمات زیست محیطی رها کردن زباله در جنگل و راه حل‌هایی برای داشتن محیط بهتر  گفت.

افق انزلی/ مهرداد نیکوی؛ جنگل‌های هیرکانی با زیبایی بکر، تنوع زیستی منحصر بفرد و فضای آرامش بخشی که تقدیم مسافران می‌کند، از گنجینه‌های طبیعی استان‌های شمالی ایران از جمله گیلان است.

ورود مسافران به این استان در تعطیلات متعدد سالیانه رهاوردی جز انباشت زباله برای این جنگل‌ها به دنبال ندارد و امروزه یکی از چالش‌های جدی پیش روی این جنگل‌ها رها کردن زباله در آن است. زباله‌هایی که تجزیه آنها گاهی به بیش از ۱۰۰۰ سال زمان نیاز دارد.

رها کردن زباله در جنگل‌های هیرکانی تهدیدی چندگانه محسوب شده و آلودگی آب و خاک، تاثیر بر زیبایی شناختی و تهدید حیات وحش را به دنبال دارد. زباله‌های رهاشده در جنگل می‌تواند منابع آب و خاک را آلوده و مواد سمی را آزاد کنند که به گیاهان و جانواران محلی آسیب می‌رساند.

تحقیقات نشان داده است که اتراق در مناطق جنگلی می‌تواند تا شعاع ۱۶ متر و فضایی در حدود ۲۰۰-۱۵۰ متر مربع را آلوده کرده و به خاک، پوشش گیاهی و درختان جنگلی آسیب وارد کند. این آلودگی می‌تواند اثرات طولانی مدت بر سلامت اکوسیستم جنگل به همراه داشته باشد.

انباشت زباله در منطقه جنگلی علاوه بر تغییر در سیمای طبیعی آن، به زیبایی آن لطمه وارد می‌کند و به همین دلیل است که امروز گردشگران ترجیح می‌دهند تا برای لذت بردن از مواهب جنگل به اعماق آن نفوذ کنند.

زیرا عموما حاشیه جنگل به دلایل انباشت زباله زیبایی و طراوت خود را از دست داده است. هم چنین حیوانات به صورت ناخواسته از زباله‌ها تغذیه و این امر باعث بیماری‌های داخلی و حتی مرگ آنها می‌شود. پلاستیک، شیشه، فلزات و … هر آنچه که به عنوان زباله در جنگل رها می‌کنیم می‌تواند برای حیات وحش جنگل‌ها خطرناک باشد.

بهترین روش جلوگیری از انباشت زباله در جنگل پیشگیری است. چند راه حل ساده وجود دارد که با اتخاذ آن می‌توان به این کار کمک کرد؛

آموزش محیط زیستی: آگاهی بخشی در ارتباط با رها سازی سازی زباله و اثرات سوء آن در جنگل و اهمیت احترام به زیستگاه‌های طبیعی بیش از پیش ضروری است.