آرش فهمیده: دوست ندارم اعتبار باشگاهم را مفت بفروشم
آرش فهمیده: دوست ندارم اعتبار باشگاهم را مفت بفروشم

آرش فهمیده یکی از چهره‌های جدید این فصل فوتبال ایران است که به عنوان سرمایه‌گذار در این باشگاه فعالیت می‌کند و مسئولیت مالی و مدیریتی انزلی‌چی‌ها را برعهده دارد. البته او از لقب سرمایه‌گذار چندان خوشش نمی‌آید و از ادبیات خاص برای تعریف جایگاه خود در تیم فوتبال ملوان استفاده می‌کند.

افق انزلی؛ در حاشیه تعطیلات نوروزی و زمانی که تیم ملوان تمرینات خود برای بازی حساس با نساجی را آغاز کرده، فرصتی دست داد تا خبرنگار ما گفت‌وگویی را با او انجام دهد. فهمیده در این مصاحبه پیرامون گلایه خود در پیام عیدانه از وضعیت حق پخش تلویزیونی و عدم رسیدگی مسئولان استانی گیلان به تیم ملوان صحبت کرده و در مورد سایر موضوعات نیز دیدگاه خود را داشته است.

او که این فصل حدود ۱۵۰ میلیارد تنها برای قرارداد اعضای تیم هزینه کرده، در خصوص عدم درج تبلیغ اسپانسری برای تیم ملوان هم صحبت کرده و با زبانی کنایه‌آمیز در این مورد اظهار نظر داشته است.

 

در پیام عیدانه خود گلایه‌های زیادی داشتید

در متنی که به مناسبت نوروز و سال جدید نوشته بودم از فقدان پخش تلویزیونی در کشورمان (تلویزیونی در معنای عام آن، شامل پخش در پلت‌فرم‌هایِ آنلاین، پخشِ خلاصه و هایلایت، پخشِ فیلم و تصویر در بخش‌هایِ خبریِ رسانه‌ها، سایت‌ها، کانال‌ها، مصاحبه‌ها و حواشی و …) با همان روالِ متداول و جاری در عمومِ کشورهایِ صاحبِ ورزش صحبت کردم. یادآوری کردم که این مهم زیربنایِ درآمدزاییِ ورزشی در دنیاست و همه‌ سرمایه‌گذاری‌ها و امور اقتصادی دیگر، بر آن استوارند.

 

فکر می‌کنید راه چاره برای درآمدزایی از این بخش وجود داشته باشد؟

این‌جا به آن مقال این نکته‌ها را هم اضافه کنم که با روش‌ها و ایده‌هایی از جنس اختراع از اول چرخ، یا تظاهرِ به چیزی و انجامِ چیزی دیگر، و یا امرِ درآمدزایی و تمامِ منافعِ اقتصادیِ آن برایِ تیم‌ها و ورزش و کلِ کشور را، تبدیل کردن به بار هزینه‌ای بر دوشِ دولت -در واقع ملت- هرچه باشند، آن موضوع نیستند و نه تنها مشکلات را رفع نکرده که به مقدار و پیچیدگیِ آن هم می‌افزاید. متأسفانه تا اطلاع ثانوی این معضل به قوت خود باقیست. البته از طرف مدیران محترم عامل باشگاه‌ها و سایر عوامل ذی‌ربط، دارد کارهایی صورت می‌گیرد، ولی تا حصول نتیجه، هنوز راه زیادی باقی مانده است.

 

در این پیام نوشتید تا پایان فصل به تعهدتان عمل می‌کنید. این موضوع هواداران ملوان را نگران کرده، یعنی برای فصل آینده نیستید؟

“تا پایانِ فصل” در فوتبال کشورمان متأسفانه بدین معنی است که تا پایان دورترین افق قابل تصور برای تیم، باشگاه، بازیکنان، لیگ و … بنابراین من تا منتهی‌علیه قابل تجسمی که وجود دارد، با هواداران و ملوانی‌ها تجدیدِ عهد کردم. چون در واقعیت روی زمین، چیزی به نام فصل بعد برایِ تقریبا هیچ‌کدام از تیم‌ها وجود ندارد‌.

 

یک نکته همیشه برای ما جای سوال داشته است. چرا ملوان از فضای تبلیغاتی روی پیراهن خود استفاده نمی‎‌کند؟

ملوان در اکثر بازی‌هایِ این فصل خود از تبلیغات روی پیراهن استفاده نکرده است، اولا به دلیل عدم وجود درآمد پایدار فوتبالی و در فقدان ثباتِ مالی که به باشگاه‌ها امکان برنامه‌ریزی‌های میان مدت و بلندمدت بدهد، نظم و نظامی هم در امور متنوع تجاری و بازرگانی پیرامون فوتبال وجود ندارد. تبلیغات به‌طورِ عام و تبلیغ روی پیراهن به‌طور خاص نیز بخشی از این بی‌نظمی‌ است. پس برندهایِ اصیل و تجارِ واقعی و شرکت‌هایِ تبلیغاتیِ خوش‌نام به جز استثنائاتی، از هر چیز مرتبط با فوتبال حذر می‌کنند.

اما شما یک تاجر هم هستید و انتظار می‌رفت از این بخش استفاده کنید

بله، دوما این است که من به عنوانِ کسی که با پشتوانه‌ی فعالیتِ بازرگانی در اتمسفر تجارت واقعی وارد فوتبال شده‌ام، به راحتی توانِ تشخیص صاحب تجارت از دلال، و اصالت محصول (کالا یا خدمات) از جعلیات را داشته و حاضر نخواهم شد نام و برندِ بسیار خوش‌نامِ ملوان را آلوده‌ روندهایی کنم که چند صد برابر مبلغ جزئی دریافتی، هزینه‌هایِ بعضا غیرِ قابلِ پرداختِ شرمندگی را بر ذمه‌ی ملوان بگذارم.

با این حال به نظر این راه درآمد اصلی اکثر تیم‌های لیگ برتری است

رویِ لباسِ تیم من، ذکر نام فلان شرکتی که قرار بوده محصولی را به نصف قیمت فروشش در سراسر دنیا به دست خریدار برساند، عین درج عبارتِ “من کلاهبردار ‌ام” رویِ سینه‌ی پیراهن می‌باشد، یا چرا عاملی شویم که نام فلان محصولی که اعتبار و کیفیت‌ش به شدت مورد سوال است، توسط نام به شدت معتبر ملوان برای اولین‌بار شنیده شود. یا در مواردی دیگر محصولِ معروفی که به درست یا به غلط، که در هر دو صورت، نشانه‌ی ضعفِ آن برند است مورد نفرت بخشِ عظیمی از هم‌وطنان قرار گرفته را نمی‌توان فوتبالشویی کرد، بلکه این فوتبال و باشگاه است که آلوده شده و در کنارِ آن محصول، موردِ تنفر قرار خواهد گرفت.

احتمالا به باشگاه‌های بزرگ کنایه زدید اما از این گذشته، در مورد ارزش این تبلیغات چه نظری دارید؟

مبالغ بسیار پایین رایج در قرارداد تبلیغِ روی پیراهن، عدم پرداخت همان مبالغ ناچیز و دعوت به معامله‌ پایاپای و تشک‌فروشی و نظایر آن و بدقولی‌‌های حیرت‌آور، در حالی که در عالم تجارت باهویت، جایی که من از آن می‌آیم، قرارداد که جایِ خود، حرف زدن و دست طرف مذاکره را فشردن، معادل ایجاد تعهد بوده، و به هیچ‌وجه تاکید می‌کنم به هیچ‌وجه گزینه‌ای غیر از عمل به تعهد، به‌طور کامل و به موقع و لاغیر، وجود ندارد. گزینه‌ جایگزینی هم نداریم.

از این موارد بگذریم. ملوان این فصل در رتبه پنجم جدول قرار دارد، از نظر بودجه چندم است؟

ملوان در جدولِ ارقام بودجه‌ تیم‌های لیگِ برتر پنجم یا ششم لیست از آخر است، در نسبتی عکس با امتیازهایِ فوتبالی‌مان.

 

ملوان مشکلات بسیار زیادی در زیرساخت‌های خود دارد و این موضوع به نگرانی هواداران تبدیل شده است.

به نظرِ من وضعیتِ زیرساخت‌های ملوان، “وضعیتِ با مشکلاتِ بسیار” نیست، بلکه “فقدان” و “عدمِ وجودِ” زیرساخت است. متأسفانه زیرساخت‌هایی که به راحتی و با سرعت، و با هزینه‌ای معادل درصدی ناچیز از مال‌ها و ساخت و سازهایِ بی‌رویه‌ای که در بندرانزلی ساخته شده و در حال ساخت‌اند، قابلِ دست‌یابی و نیازمندِ اخذِ تصمیم، اجرا، تعیینِ تکلیف و به اصطلاح نظارت توسطِ وزارت‌خانه‌ها، سازمان‌ها، ادارات، نهادها و بخش‌هایی ست، که تایید و تصویب کننده‌ی همان به اصطلاح ساخت و سازهایِ در عمل ویران‌گر اند، و خب… از ازل، همین اختیارات و مسئولیت‌ها را داشته و دارند و اقدامی صورت نگرفته است.

هواداران ملوان درخواست تمدید قرارداد بازیکنان و مربیان و البته ادامه حضور شما در فصل آینده را مطرح می‌کنند. چه پاسخی برای آنها دارید؟

خواست و آرزوی همه‌ ما هواداران ملوان، ملوانی مانا، پایدار و در روندی رو به رشد و تعالی‌ست، باعثِ افتخار و خوشبختی‌ست که هوادارانِ قدیمیِ ملوان روندِ حاضر را تأیید می‌کنند و این روند موجبِ جذب و پیوستنِ خیلِ عظیمِ هوادارانِ جدید، و ملوانی‌هایِ دختر و پسرِ کودکِ و نوجوان هم شده است، امری که خود تاییدی ضمنی بر عمل‌کردِ این فصلِ ملوان است. هدف قلبی و خواستِ همه، ادامه و پیشرفت در روندی‌ست که شروع شده، و مهدی خان تارتار هم تازه به کسوت انزلی‌چی و ملوانی در آمده، و همانطور می‌دانید، ما در انزلی می‌گوییم “یک بار ملوانی، یک عمر ملوانی”
پس اهدافِ قلبی مشخص و آشکار اند، اما در واقعیاتِ رویِ زمین چنان‌که پیش‌تر عرض شد چیزی به نامِ فصلِ بعد وجود ندارد.

به عنوان سرمایه‌گذار ملوان، فضای فوتبال شما را جذب نکرده که بخواهید بمانید؟

این اصطلاحِ “سرمایه‌گذار” اصطلاحِ مناسبی که وضعیتِ من و امثالِ من را توضیح دهد، نیست، سرمایه‌گذار یا Investor کسی است که داراییِ خود را با بازگشت اقتصادی، سرمایه‌گذاری می‌کند. این توصیف هیچ محلی از اعراب در فوتبال و به‌طور کلی ورزش ما ندارد. من و امثال من در بهترین حالت یک هواداریم، همین.

برای ادامه فصل چه هدفی دارید؟

الان به یک‌سوم آخر لیگ و مراحل پایانی جام حذفی رسیده‌ایم، پس هدف‌گذاری‌ها و بازبینی اهداف متناسب با عملکردها، برای این فصل انجام شده و تمامِ اعضا و ارکان تیم، کاملا در جریانند. در این مرحله، دیگر حرفی از آن‌ها زده نخواهد شد، بلکه همگی بازی به بازی و به برد و فقط برد در هر بازی می‌اندیشیم و با این فکر و حس و باور، تلاش می‌کنیم و پیش می‌رویم.

در مورد مسئله سربازی محمد عمری و میلاد سرلک، پرسپولیسی‎ها اعتراض داشتند.

ما مطابق با قوانین جاری کشور و دستورالعمل‌های مربوط به امور نظام وظیفه و سیاست‌های باشگاه و تصمیمات کادرفنی عمل کردیم. شاید این عزیزانی که نام بردید و بسیار هم موردعلاقه و تایید باشگاه هستند، برای رسانه‌ها و بخشی از هواداران فوتبال، ویژگی خاصی داشته باشند اما در ملوان یکی از اعضای برابر و هم‌رده محسوب می‌شوند. بنابراین همه چیز در تیم ما شفاف و مشخص است و هیچ اقدام غیرقانونی هم انجام نشده است.