دستگاه‌های زباله‌سوز ایرانی در کیاشهر نصب می‌شوند
دستگاه‌های زباله‌سوز ایرانی در کیاشهر نصب می‌شوند

مجری طرح تفکیک زباله از مبدأ بندر کیاشهر، گفت: یک نمونه دستگاه زباله‌سوز در روستای سالکده بندر کیاشهر فعال است و چند دستگاه دیگر نیز به‌زودی به‌صورت تجمیعیِ چند روستا در سطح این بخش نصب خواهد شد.

به گزارش افق انزلی لیلا پورموحدی درباره آخرین وضعیت طرح مدیریت پسماند در بندر کیاشهر و روستای سالکده این شهر، اظهار کرد: آن همّ و غم و اصراری که مجموعه ما داشت این بود که در استان گیلان باید یک نمونه موفق در مدیریت پسماند وجود داشته باشد که این تلاش‌ها با سنگ‌اندازی‌ها و مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می‌کرد و مجموعه ما تصمیم گرفت و اعضای گروه و اهالی و خَیِّر این روستا همتی به خرج دادند و این کار را به سرانجام رساندند.

وی تأکید کرد: در موضوع پسماند ما باید حلقه‌وار همه به همدیگر متصل باشیم و یک نفر یا یک عده نمی‌توانند این قضیه را حل کنند. ۷۰ درصد فرایند کار، فرهنگی است؛ ضمن اینکه آموزش و جمع‌آوری مرتب داریم و در نهایت بخشی از زباله به‌ناچار باید سوزانده شوند. همه زباله‌ها نیازی به سوزاندن ندارند و صنعت بازیافت کشور نباید در این کار آسیب ببیند.

مجری طرح تفکیک زباله از مبدأ بندر کیاشهر و از فعالان محیط‌زیست گیلان، ادامه داد: فردی که هزینه نصب دستگاه زباله‌سوز را متقبل شده بود برای برق و گاز آن دچار گرفتاری زیادی شد تا مشمول حمایت دولتی شود؛ اما در نهایت مشمول این حمایت نشد و خود ایشان برق و گاز موردنیاز را در سالکده تأمین کرد. این اتفاق افتاد و حتی امسال دوره آموزش مجدد در این روستا داشتیم؛ چون تکرار آموزش از ضرورت‌های کار است.

پورموحدی با بیان اینکه زباله‌ای که امروز برای سوزاندن وارد دستگاه زباله‌سوز می‌شود مشخص است که غیر قابل بازیافت است، گفت: به‌زودی شاهد اتفاقات خوبی در حوزه پسماند در شهرستان آستانه‌اشرفیه خواهیم.

وی با اشاره به درگذشت علی اشرف تدبیری (تدبیرکار)، سازنده دستگاه زباله‌سوز بدون دودکش روستای سالکده در ماه گذشته، اظهار داشت: ایشان پیش ما گریه می‌کردند و می‌گفتند «پنجاه سال است که از مسئولان گیلان خواهش می‌کنم که من را دریابند. من سه دستگاه آماده دارم؛ فقط بیایید به شما بگویم که چگونه فیلترگذاری آن را انجام دهید. چون این دستگاه دودی ندارد؛ اما هیچ‌کس سراغ من نیامد!»

پورموحدی ادامه داد: فرد دیگری که دارای مدرک دکتری است و آمادگی ساخت دستگاه زباله‌سوز بدون دود را دارد و دستگاهی را هم در این خصوص آماده کرده است که آزمایشات اولیه آن در تهران انجام شده است و پس از تکمیل این امور در بندر کیاشهر به‌کارگیری خواهد شد.

وی تصریح کرد: ما برای چند روستا به‌صورت تجمیعی برنامه‌های خوبی داریم تا آموزش لازم داده شود و زباله‌سوزها نصب شوند.

این فعال محیط زیستی با ابراز امیدواری درباره به سرانجام رسیدن این طرح، گفت: امیدواریم با تکمیل فرایند در بندر کیاشهر، کار را به سطح شهرستان آستانه‌اشرفیه برسانیم. استانداردهای دستگاهی که ساخته می‌شود باید مورد تأیید قرار بگیرد و در این خصوص، کارشناسان محیط‌زیست این دستگاه را با روش‌های مختلف پایش و ارزیابی کرده‌اند و نتیجه آزمایشات این بود که این دستگاه، دود و خطری برای محیط‌زیست ندارد و ما با اجازه آن‌ها این دستگاه را می‌آوریم و مجدد در شهرستان می‌خواهیم که این آزمایشات را انجام دهند و با توجه به نتایج آزمایشات قبلی، امیدواریم بخش بندر کیاشهر را به‌عنوان یک بخش پاک ثبت کنیم.

پورموحدی تأکید کرد: قرار نیست همه زباله‌ها در این دستگاه‌ها سوزانده شود؛ بلکه چرخه کاهش پسماند، آموزش تفکیک زباله از مبدأ، جمع‌آوری مرتب و در نهایت سوزاندن زباله‌های کم‌ارزش را در این فرایند داریم.

وی با بیان اینکه صنعت بازیافت کشور مشکلاتی دارد؛ اما اکثر زباله‌ها در کارخانه‌های کوچک کشور بازیافت می‌شوند، اظهار کرد: در بخش کیاشهر هم دو کارخانه بازیافتی داریم که ما نباید عامل نابودی آن‌ها باشیم و همه زباله‌هایی که قابل بازیافت هستند باید خوراک این‌ها شوند؛ اما معمولاً ظرف‌های یکبار مصرف، سفره‌های یک‌بارمصرف، ایزی‌لایف‌ها و… غیرقابل بازیافت هستند و بقیه موارد بازیافت می‌شوند. ما حتی شیشه را با وجود کم‌ارزش بودن برای جمع‌آوری، برای کارخانه‌هایی در قزوین ارسال می‌کنیم با اینکه مردم علاقه‌ای به جمع‌کردن شیشه ندارند؛ چون قیمت کمی دارد.

بندر کیاشهر در حوزه تفکیک زباله از مبدأ رتبه یک استان را دارد
مجری طرح تفکیک زباله از مبدأ بندر کیاشهر با بیان اینکه بندر کیاشهر در حوزه تفکیک زباله از مبدأ با اختلاف رتبه یک استان را دارد، اظهار کرد: ما تمام زباله‌ها را از دم در منازل می‌خریم و پول نقد به مردم پرداخت می‌کنیم و اگر این سیاستگزاری‌ها گذاشته نشود و تنها با نگاه مسئولیت اجتماعی و بدون توجه به سفره مردم اقدام کنیم در

تفکیک زباله از مبدأ موفق نخواهیم بود. واقعیت این است که مردم زباله‌های خود را می‌فروشند و همین خریدن زباله‌ها دلیل موفقیت ما بوده است.

پورموحدی ادامه داد: ما در روستای کوچک سالکده، برنامه هفتگی جمع‌آوری زباله داریم و مردم می‌دانند که شنبه‌ها در کجا هستیم و یکشنبه، دوشنبه و… در کجا جمع‌آوری زباله انجام می‌شود. ما همین برنامه جمع‌آوری را در بندر کیاشهر نیز داریم و اگر این کار انجام نشود با عدم همکاری مردم مواجه خواهیم شد.

مجری طرح تفکیک زباله از مبدأ بندر کیاشهر، گفت: ما در چند مرحله، برای ۷ هزار خانوار بندر کیاشهری آموزش تفکیک زباله از مبدأ داشته‌ایم و پویش‌ها و برنامه‌های محیط زیستی در بندر کیاشهر داریم و اولین جایی هستیم که شهردار مدرسه را در بندر کیاشهر راه‌اندازی کرده‌ایم و به بچه‌ها مسئولیت بخشی داده‌ایم و شهرداران هم به ما در این فرایند کمک خواهند کرد.

این فعال محیط‌زیست ادامه داد: اکنون هر مدرسه در بندر کیاشهر شهردار دارد و این شهرداران هر ماه با شهردار بندر کیاشهر جلسه می‌گذارند. همه شهرداران کارت‌های زیست‌یار با امضای شهردار بندر کیاشهر دارند و این کارت‌ها همیشه همراه این بچه‌ها است و از بین این ها ما «ان‌جی‌او»هایی پیدا می‌کنیم که در خانه محیط‌زیست بندر کیاشهر فعالیت دارند.

وی با تأکید بر اینکه برنامه‌هایی که ما در بندر کیاشهر داریم زیرساختی است و برای آن زحمت کشیده‌ایم و جواب این زحمت‌ها را هم داریم می‌گیریم، ادامه داد: این کار ما یک‌شبه به نتیجه نرسیده است و برای آن زحمت زیادی کشیده شده است.

صدای ما از «سالکده» شنیده نشد امیدوارم از «بندر کیاشهر» شنیده شود
پورموحدی با اشاره به قیمت پایین دستگاه زباله‌سوزی که قرار است در برخی روستاهای بندر کیاشهر نصب شود، گفت: نظر ما این است که زباله‌سوز چند روستا در یک جا تجمیع شود تا بالاخره از این وضعیت خارج شویم. شاید صدای ما از سالکده شنیده نشده باشد؛ اما امیدوارم صدای ما از بندر کیاشهر شنیده شود.

وی با بیان اینکه به دنبال واردات دستگاه‌های کشورهای اروپای شرقی که صدسال پیش دور انداخته شده‌اند نیستیم، گفت: دستگاه‌هایی که در اینجا ساخته شده است صدر درصد ایرانی و سازگار با محیط‌زیست گیلان است؛ ما دنبال دستگاهی هستیم که آلودگی ایجاد نکند و ساخت خودمان باشد. ما می‌خواهیم اگر دستگاه دچار مشکل شود همین‌جا بتوانیم مشکل آن را حل کنیم.

چرا به سازنده گیلانی دستگاه زباله‌سوز بی‌مهری شد؟
این فعال محیط زیستی ضمن ابراز تأسف مجدد از درگذشت مرحوم تدبیرکار، گفت: متأسفانه ما خیلی دیر با ایشان آشنا شدیم و ایشان در روزهای آخر خوشحال بود که یک دستگاه ایشان بالاخره نصب شده است. الان دو دستگاه ساخت ایشان در پارک علم و فناوری موجود است؛ اما سؤال این است که چرا کسی از این دستگاه‌ها استفاده نکرد و چرا استان گیلان به ایشان بی‌مهری کرد؟

پورموحدی افزود: بالاخره در سالکده مسئولان با ما همکاری کردند و رئیس اداره محیط‌زیست شهرستان آستانه‌اشرفیه به ما کمک زیادی کرد. ما شبانه، سطل‌های زباله بندر کیاشهر را جمع‌آوری کردیم و بخشدار محترم تماس گرفت و من مسئولیت آن را قبول کردم و گفتم اجازه بدهید یک‌بار ببینیم که آیا می‌توان این کار را انجام داد یا نمی‌شود. مسئولان در این فرایند به ما کمک کردند؛ اما امروز باید در بحث تأمین منابع مالی به ما کمک کنند. من ترجیح می‌دهم اولین جلسه را با خود مردم، دهیاران و شوراهای روستاها بگذاریم و اعتقاد دارم همان‌طور که سالکده خَیِّری به نام نیک‌پی داشت سایر روستاها هم نیک‌پی‌هایی دارند که در زمینه مدیریت پسماند به ما کمک کنند.

مجری طرح تفکیک زباله از مبدأ بندر کیاشهر در پایان خاطرنشان کرد: اولویت ما این است مردم به ما در زمینه مدیریت پسماند کمک کنند و اگر مسئولان هم کمک کردند که کار بهتر پیش می‌رود؛ ما اولین جلسه را با دهیاری‌ها و مسئولان روستا می‌گذاریم تا ببینیم چه منابع مالی به ما معرفی می‌کنند و البته این انتظار را هم داریم که از ظرفیت نماینده و دولت هم در این زمینه استفاده کنیم. در نهایت فکر می‌کنم تا یک ماه آینده، منابع مالی ما مشخص شود و می‌توانیم کار نصب زباله‌سوزهای جدید را کلید بزنیم./۸ دی