اسپانسر کلمه‌ای زیبا اما نادر در فوتبال بانوان است/ پل زدن بین باشگاه و دانشگاه راه پیشرفت و افزایش فرهنگ باشگاه‌داری
اسپانسر کلمه‌ای زیبا اما نادر در فوتبال بانوان است/ پل زدن بین باشگاه و دانشگاه راه پیشرفت و افزایش فرهنگ باشگاه‌داری

زهرا ملکی درباره شرایط فوتبال بانوان در ایران و راه پیشرفت آن گفت: پل زدن بین دانشگاه و باشگاه فرهنگ باشگاه‌داری در ایران را افزایش می‌دهد.

به گزارش افق انزلی؛ وضعیت تیم فوتبال بانوان ملوان که در فصل گذشته توانست عنوان نایب قهرمانی لیگ برتر کوثر بانوان ایران را کسب نماید برای بسیاری از فوتبال دوستان گیلانی دارای اهمیت است. در همین راستا با سرکار خانم زهرا ملکی سرپرست این تیم در طی ۳سال گذشته در رابطه با فوتبال بانوان با بانوان ملوان گفت و گویی تفصیلی ترتیب دادیم؛ که شرح آن را در ادامه می‌خوانید.

 

***خودتان را برای مخاطبان افق انزلی، هوادارن بانوان ملوان و فوتبال دوستان گیلانی معرفی کنید.

با سلام و درود
زهرا ملکی هستم، متولد روستای ساحلی رودسر رضوانشهر و هم‌اکنون در رشت زندگی می‌کنم.
در دانشگاه گیلان، رشته‌ی مهندسی منابع طبیعی(شیلات) درس می‌خواندم و بعد از این‌که نتایج رشته‌ی نیمه متمرکز تربیت‌بدنی اعلام شد، تست عملی را گذراندم و وارد دانشکده‌ی تربیت‌بدنی شدم‌. با امتیاز استعداد درخشان وارد مقطع کارشناسی ارشد شدم و بعد از نوشتن چند مقاله‌ی علمی_پژوهشی و قبولی در آزمون دکتری در دانشگاه گیلان پذیرفته شدم. در حال حاضر مشغول تحصیل و آماده کردن تز دکتری و همچنین مدرس دروس عملی دانشکده هستم.

*** در کنار شغل شریف استادی، چه فعالیتی دارید؟

به‌دلیل اینکه هر سه مقطع کارشناسی و ارشد را در دانشکده‌ی تربیت‌بدنی دانشگاه گیلان گذراندم و در حال گذراندن دکتری هم هستم، در همین دانشکده مدرس هستم. البته در دانشگاه پیام نور هم مدرس بودم، اما طی مدت این سه سال که در کنار تیم بانوان ملوان مشغولم، فعالیتم در دانشکده کمتر شده است؛ چون تمام وقت باید در اختیار تیم و باشگاه باشم.

***خودتان در رشته‌ی ورزشی‌ای فعالیت می‌کنید؟

فکر نمی‌کنم هیچ زمانی از زندگی‌ام را از ورزش دور بوده باشم. در زمان کودکی تا نوجوانی با دو برادر بزرگ‌تر از خودم که یکی‌شان آقای حسین ملکی پیشکسوت باشگاه ملوان است و فوتبال باشگاهی را از باشگاه ملوان آغاز کرد، همیشه در زمین‌های خاکی و چمن، فوتبال بازی می‌کردیم. سپس در دوران دبیرستان عضو تیم والیبال بودم و به مسابقات استانی هم رفتم. در ادامه‌ی مسیر، آمادگی جسمانی و بدن‌سازی را مرتب ادامه دادم و در دانشگاه هم به‌دلیل استعدادم در شنا مربی و ناجی شدم. در حال حاضر هم تنیس خاکی و بدن‌سازی کار می‌کنم.

*** نقطه قوت و ضعف‌تان چیست؟ می‌گویند، خانم ملکی با بازیکنان خیلی صمیمی‌ست و ارتباط دوستانه دارد.

مطمئناً همه‌ی انسان‌ها نقاط قوت و ضعف دارند و من هم از قاعده مستثنی نیستم. ضعفم این است؛ وقتی از کسی ناراحت هستم، کاملاً آن شخص را متوجه این حس می‌کنم. به‌نظر من، خوب است گاهی آدم‌ها بعضی از حس‌‌های‌شان را نشان ندهند. خودم فکر می‌کنم در کار و زندگی بسیار مسئولیت‌پذیر، کمک‌کننده و مشارکتی‌ هستم و همیشه تلاش می‌کنم محل کار و یا زندگی‌ام در مسیر درست و خوبی قرار بگیرد و همچنین در این مسیر از تجربیات افراد باتجربه استفاده می‌کنم.

شاید قسمت آخر سوال‌تان برگردد به نقطه ضعف من! دلیل دوستی و صمیمیت من با بازیکنان این است که به‌دلیل داشتن دو دختر جوان و نوجوان، احساسات، لجبازی‌ها، صحبت‌ها،چالش‌ها و محدودیت‌های‌شان را بهتر از هرکسی درک می‌کنم؛ همین‌طور شخصیت‌ها و تفاوت‌های فردی‌شان برایم قابل‌درک است و همیشه در نقش مادر و دوست در کنارشان هستم. حتی دررابطه با دانشجوهایم شاید حرفی بشنوم یا گاهی بی‌احترامی هم ببینم، اما چشم‌پوشی می‌کنم، چون همه‌چیز می‌گذرد و آن‌چه از ما به یادگار می‌ماند، خوبی، محبت و مهربانی‌ست. البته ناگفته نماند گاهی هم سخت‌گیری می‌کنم.

*** در حوزه‌ی سرپرستی و تیم‌داری چه حسی دارید؟

در ابتدای راه که شروع کرده بودم، یک فضای متفاوت با فضای آکادمیک را پیش رویم دیدم و برایم خیلی عجیب و سخت بود، چون در دانشگاه همه‌چیز خیلی رسمی‌تر است، اما به‌مرور سازگار و بر کارم مسلط شدم. هر روز که قدمی برداشتم، عاشقانه از تمام خودم گذاشتم، چون کار کردن و انجام تعهد و مسئولیت در زندگی برایم خیلی محترم و مهم است.
و اما تیم‌داری بانوان، حس خیلی خوبی به من می‌دهد، چون ما در کشوری زندگی می‌کنیم که دختران با محدودیت‌های بسیاری مواجهند. از اینکه بتوانم گوشه‌ای از کار را بگیرم و سنگی برای کم کردن محدودیت‌ها بردارم یا راهی برای فراهم آوردن یا افزایش امکانات و تسهیلات به دختران باز کنم، باعث افتخارم است.

*** نظرتان درخصوص اسپانسر در ورزش بانوان چیست؟

اسپانسر، کلمه‌ای زیبا اما نادر در ورزش بانوان است. وقتی هر تیم ورزشی اسپانسر نداشته باشد، مسلماً بازیکنان از امکانات خوب ورزشی و رفاهی خاصی برخوردار نخواهند بود و این نداشتن امکانات باعث می‌شود بازیکنان روحیه‌ی خوبی نداشته باشند و نبود روحیه باعث ایجاد مشکلات درون تیمی خواهد شد. مشکلات مالی در بانوان خیلی زیاد است. متأسفانه اسپانسر خاصی نداریم و فصل گذشته را که نایب‌قهرمان شدیم، مدیرعامل دل‌سوز ما جناب آرش فهمیده با حمایت‌های خودشان ما را همراهی می‌کردند. خیلی تلاش کردیم که اسپانسری پیدا کنیم که تیم را همراهی کند، اما نشد.

البته جناب مهندس فهمیده و دکتر احمد دنیامالی نماینده‌ی محترم شهرستان بندرانزلی تا یک هفته مانده به شروع فصل با تلاش‌های زیاد یک شرکت به عنوان اسپانسر پیدا کردند که این شرکت هم ما را در همان اول راه تنها گذاشت و تمام بار مالی بر دوش مهندس آرش فهمیده افتاد. با تمام مخالفت‌هایی که در رابطه با حمایت و همراهی تیم بانوان وجود داشت، ایشان باز هم تیم را رها نکردند و همچنان برای تیم بانوان از هزینه‌ی شخصی خود کمک کردند.
درباره‌ی حمایت فدراسیون هم باید بگویم که بالاخره فدراسیون هم محدودیت‌هایی دارد و توان کمک مالی ندارد، اما در موارد اداری گاهی با کمک مهندس آرش فهمیده همکاری‌هایی انجام می‌شد. ورزش زنان به دلایل زیادی از نبود اسپانسر رنج می‌برد. یکی از مهم‌ترین دلایل، عدم پوشش رسانه‌ی جمعی گروهی و عدم شناخت عموم مردم از ورزش بانوان است. ورزش بانوان برای اسپانسرها جذابیتی ندارد، چون دیده نمی‌شوند و نمی‌توانند در ورزش بانوان شوآف داشته باشند. این‌ها هم برمی‌گردد به سیاست‌ها و قوانینی که مانع ایجاد می‌کنند، اما به لطف برخی از افراد دلسوز و باتجربه که سعی در هموار کردن مسیر دارند، شرایط به مرور بهتر می‌شود.

 

***انتظار شما از مسئولین ورزشی چیست؟

در این چند سالی که همراه با باشگاه ملوان هستم، هرسال این پیشنهاد را به مدیرعامل‌های وقت دادم که یکی از راه‌های پیشرفت و بالاتر بردن فرهنگ باشگاه و باشگاه‌داری، پل زدن بین دانشگاه و باشگاه است. حتماً با نشست و تعامل، راه‌های بزرگ و علمی برای باشگاه باز خواهد شد و با کمک گرفتن از متخصصین و اساتید نخبه در حیطه‌ی مدیریت، فیزیولوژی و آسیب‌ورزشی کمک شایانی به تیم‌داری و باشگاه‌داری خواهد شد.
از مسئولین خواهش می‌کنم که بدون توجه به کلمه‌ی “بانوان” به اصل قضیه یعنی تیم توجه کنند، نگاه جنس دوم را از دیدگاه‌ها حذف کنند و راهی برای افتخارآفرینی دختران باز و هموار کنند. چون مقام و موفقیت، زن و مرد ندارد و هر کسب موفقیتی برای شهر و استان، یک افتخار و رزومه خواهد بود. این راه می‌تواند فراهم کردن امکانات، پیدا کردن اسپانسر، حمایت‌های مالی و اقتصادی و استفاده از نیروهای داوطلبی برای مشارکت، ایجاد تیم‌های مارکتینک برای دادن ایده و کسب درآمد باشد.

***آینده‌ی تیم بانوان ملوان را در فصل پیش‌روی لیگ‌برتر چگونه پیش‌بینی می‌کنید؟

در فصل پیش‌رو، تیم بانوان با مشکلات سال‌های گذشته‌ی خود یعنی عدم حمایت‌های مالی روبه‌رو شده است و باتوجه به اینکه امروزه فوتبال از شکل سنتی به صورت حرفه‌ای درآمده و ورزش حرفه‌ای یعنی کسب درآمد برای ورزشکار، پس معیار اصلی ورزشکار، مبلغ قرارداد خواهد بود. تیم بانوان باوجود مشکلات بی‌شماری که وجود دارد، تمام تلاشش را برای حفظ جایگاه و شان نام باشگاه خواهد داشت.

 

***آیا بازهم شانه‌به‌شانه‌ی مدعیان برای کسب عنوان قهرمانی می‌جنگید یا صرفاً به فکر بقا در لیگ هستید؟

یقیناً وقتی تیمی در هر فصل شروع به کار می‌کند، برای به‌دست آوردن مقام مناسب خواهد جنگید و اگر این‌طور نباشد، هیچ بازی جذابی وجود نخواهد داشت. مطمئناً تیم بانوان ملوان هم بهترین خود را ارائه خواهد داد و شانه‌به‌شانه‌ی تیم‌های مدعی رو به جلو خواهد رفت.

 

*** وضعیت فعلی تیم، تمرینات بازیکنان و میزان آمادگی آن‌ها چگونه است؟

اکثر بازیکنانی که با من در ارتباط بودند، یک ماه بعد از پایان فصل گذشته شروع به بدن‌سازی کردند، تمرینات پیش فصل دارند و از لحاظ آمادگی بازیکنان آماده‌ی شروع لیگ می‌باشند.

 

*** چندبازیکن خروجی از تیم داشتیم که بازیکنان ملی و مطرح لیگ بانوان بودند و چند بازیکن دیگر نیز در حال خروج هستند؟ باشگاه چه برنامه‌ای برای آن‌ها دارد؟

تا الان دو بازیکن بومی از تیم بانوان ملوان جدا شدند که هر دو ملی‌پوش و جزو بازیکنان فیکس ما بودند و تعدادی بازیکن غیربومی هم که جزو بازیکنان ملی‌پوش و تاثیرگذار در فصل گذشته بودند، جدا شدند.

 

*** چه بازیکنانی در لیست خرید باشگاه قراردارند؟

باشگاه اقدام به خرید بازیکنانی می‌کند که سرمربی پیشنهاد بدهد. درنتیجه سرمربی باتوجه به بودجه و سلیقه لیست خرید ارائه می‌دهد.

*** کادر فنی تیم برای فصل جدید از چه کسانی تشکیل شده است؟

هیچ قرارداد رسمی از کادر فنی ثبت نشده است. در حال حاضر، سرکار خانم اعظم غلامی هدایت تیم را برعهده گرفته و تصمیم گرفته است تیم را سرپا نگه دارد.

***با حضور خانم غلامی در تیم ملوان تکلیف حضور ایشان در تیم ملی چه می‌شود؟

درباره‌ی این موضوع نظری ندارم و بهتر است از خودشان سوال شود تا بهترین جواب را در این خصوص ارائه بدهند.

*** صحبت پایانی؛ نظرتان را درباره‌ی پایگاه خبری_تحلیلی افق انزلی می‌فرمایید؟

ممنون برای صحبتی که داشتیم. با تجربه‌ای که در این یک سال به‌دست آوردم و هر روز یک تجربه‌ی جدید کسب کردم، خیلی بیشتر و بیشتر در این کار عمیق‌تر شدم و مقالات و تز دکتری را هم مرتبط کار خواهم کرد.
یک چیز عجیب برای من این است که چرا در چارت سازمانی باشگاه‌ها تعریف درستی از وظایف و سلسله مراتب نشده و مدیران یا سرپرستان تیم‌ها که قبل از شروع فصل تا آغاز فصل بعدی که درگیر تیم و بازیکنان تیم هستند و تمام وقت و انرژی و زندگی‌شان را می‌گذارند، هیچ وقت دیده نمی‌شوند و از لحاظ حق و حقوق و مزایا توجهی به آن‌ها نمی‌شود.

ممنونم(پایگاه خبری تحلیلی افق انزلی) برای تمام زحماتی که برای دیده شدن بانوان و مشکلات و موانع آنان می‌کشید، در حال حاضر یکی از موثر ترین بخش هایی که برای بانوان بازتاب خوبی میتونه داشته باشه بخش رسانه اجتماعی مثل مجموعه شما (افق انزلی) هستش. به امید روزهای خوب و موفقیت های پی در پی برای تمام تیم های باشگاه ملوان بخصوص بانوان.

  • نویسنده : آیدین راستگو